topLeft leftShadow
Aurelia Grozajova IFBB professional bodybuilder
eng

Strava 2

   Základom akejkoľvek diéty je snaha zbaviť sa určitého množstva tuku. Výsledkom diéty by malo byť krásne zdravo pôsobiace telo, zbavené nepotrebného tuku a nie ako zvyčajne, človek po diéte vyzerá ako po dlhodobom pobyte v nemocnici. Problém je v tom, že pod pojmom diéta rozumieme bud nejesť vôbec alebo jesť čo najmenej. Ak má byt výsledkom akejkoľvek diéty zdravo pôsobiaci človek, je nutné podľa mojich skúseností zvládnuť dve základné pravidlá, to prvé je disciplína a druhé základné pravidlo je pravidelne jesť a nebyť hladný. Časté nápady a to aj "odborníkov" je napríklad vynechanie večere, alebo pitie nápojov namiesto jedla, čo považujem za nezmysel. Viem to samozrejme aj obhájiť, prečo to tvrdím. Jediná cesta je jesť často a primerane vykonávanej fyzickej aktivite, ale jedlo z ktorého sa nepriberá. Týmto postupom mám zabezpečené to, že moje telo nemá pocit hladu (ja mám interval medzi jedlami napr. 2-2,5 hod.) a pritom dokážem zhadzovať nadbytočný tuk.

   Prvý krokom musí byť analýza toho, čo jem za účelom maximálneho zníženia tukov v strave. Úplne sa to nedá, ale prvá reakcia tela na vylúčenie tukov je povzbudzujúca. Druhým krokom je analýza príjmu sacharidov, ktorých výška by mala byť primeraná individuálnemu metabolizmu, ale aj vykonávanej fyzickej aktivite. Ak si telo zvykne na znížený prísun sacharidov a prestáva využívat tukové zásoby ako zdroj energie, ja znižujem prísun sacharidov, aby som znova naštartovala využívanie vlastných tukových zásob ako zdroja energie. Týmto postupom mám zabezpečené zníženie váhy, avšak pre mňa je dôležité aj správne odhadnúť dátum začatia diéty, aby ideálna športová forma neprišla príliš skoro alebo neskoro. Ja sa snažím načasovať diétu tak, aby som týždenne zhadzovala max. 1 kg.

    Problémom pre toho kto chce zdravo vyzerať je aj to, aby po vyčerpávajúcom tréningu nenastal proces odbúravania svalstva. Na zabránenie tohto neželaného stavu sú vhodné aminokyseliny napr. arginín, ornitín, glutamín, alebo prípravok známy ako BCAA. Ale aj ja napriek určitým skúsenostiam som mala donedávna problém s diétou. V dôsledku malého množstva vlákniny prijatého počas dňa a naopak velkého objemu bielkovín potrebných na udržanie svalstva dochádza k nepravidelnej stolici. Ale aj na to som našla recept a to obyčajný cesnak. V poslednom jedle dňa som si dala zopár strúčikov cesnaku, ktorý obsahuje rozpustnú vlákninu -inulín. Môžem povedat, že som z neho mala veľmi dobrý pocit, nakoľko zmizli akékoľvek tráviace tažkosti.

   Na záver chcem spomenút problém s ktorým ja osobne nemám skúsenosti, ale viem jeho dôsledky a to je nedodržanie diéty, čo je porušenie základného pravidla. Porušením diéty telo zareaguje uložením tuku do zásob a proces chudnutia sa oddiali o niekoľko dní. Ak má človek motiváciu a nemá zdravotné tažkosti nemá dôvod diétu porušit.

článok uverejnený aj na www.bbcenter.sk





rightShadow

Aurelia Art Photo